KEMENESALJA

KEMENESALJA

Hol volt, hol van, hol lesz...

Befejezésül...
Telefonkönyvől

A települések birtokhatárai barnával

Munkám során a helyi vezetőknek néhányszor említést tettem a katonai térképeken található Kemenesalja területéről, aztán hagytam magam egy kézlegyintéssel elhallgattatni. Földrajzi illetve politikai szempontok alapján nem azonos ez a tájegység, vagy egy kicsit csúsztatni lehet még a térképeken is?

A katonai térképészetbe vetett bizalmam, és a leírtak alapján nem lehet kétséges, hogy én a katonai térképnek megfelelően értelmezem a Kemenesalja területét. Így azonban a celldömölki „Kemenesaljai Művelődési Központ” nem a Kemenesalján van, hanem a Kis-alföldön.

Érdemes lenne megtudni, hogy az említett területeken, mely településen hányan vélik magukat kemenesaljai lakosnak Kemenesszentpétertől Győrvárig, a Rábától Bérbaltavárig. Melyik település krónikájában található, hogy a Kemenesalján fekszik?

A „Vas Népe” napilap is sokszor emlegeti Celldömölköt Kemenesalja fővárosának, és annak kemenesaljai futballcsapatát. A Kemenesalja fővárosa elnevezés politikai szempontból igaz, a mai önkormányzati rendszerben azonban hízelgő, gazdaságilag találó!

Az igazi kemenesaljai futballisták azonban a Celldömölktől északra és nyugatra levő falvakban rúgják a labdát. A vönöcki futballcsapat neve jogosan lehet „Kemenesalja” és mellé ugyanez a jelző már felesleges. A celldömölki futballcsapatot talán más jelző (közhely) illetné meg. Lehet, hogy most már nem csak én, hanem e sorok olvasója is így gondolja?

Egy érdekesség ráadásként: a „Révai Nagy Lexikona” adatai azt mutatják, hogy a környékbeli falvak lakója 1900 körül közel kétszer annyi volt, mint ma.

Vegye elő az olvasó is az otthoni könyvespolcon lévő a térképeit, ami Vas megye részleteit is tartalmazza! Keresse meg rajta a Kemenesalját, és tegye fel a kérdést: hogy is van ez? Kísérelje meg választ adni e kérdésre!

Vajon más tájegységünk is ilyen változatos helyeken szerepel a térképeken? Nem akarom elhinni, hogy igen. Akkor miért vannak a térképek!?

Egy érdekesség: Vasváron is „Hegyháti Napok”-at tartanak, és a Vasi Hegyhát feliratot Körmend és Szentgotthárd között találtam meg néhány térképen! Ehhez egy érdekes adalék „Autóatlasz Magyarország”, Hegyhát felirat hiányzik, Kemeneshát Őriszentpétertől látható az északkeleti megyehatárig.

A térkép szó kifejezi a lényegét, a térnek a képe, azaz a valóság kisebbített képe. Csak azok a fránya feliratok már nem ennyire egyértelműek, hiszen emberek helyezik el azokat ismereteik és szándékaik szerint! A légi felvételeken, pedig felirat nincs. Alábbi felvételen Ság, Celldömölk és sok község is azonosítható. (A képet megnézhetővé tettem azzal, hogy a kékes párát képszerkesztővel kiszedtem.)

Átdolgozta: Messsoft

Gépkocsival járva az országot fájó szívvel gondolok Celldömölkre, a városkörnyék falvaira, szülőföldemre, ha pl. Sárváron, Pápán látott fejlesztéseket, fejlődést látom! Nálunk csak olajtároló épült állami beruházásként a rendszerváltozás óta, a városnak kevés haszna van belőle, és felmérhetetlen nagy veszélyt rejt a városhoz közeli üzemelése: „áldjon, vagy verjen sors keze”. Hosszú vajúdás után talán „fürdőcske” is épül.

Meglepődve hallgatom a TV-ben a Sárvárral és Pápával kapcsolatos közeli fejlesztési terveket: elkerülő útvonalak, város belső rendezése, stb., látom építésüket is.

Egy megyei rendezvény fogadásán hangzott el egy sárvári vezető szájából, hogy „Celldömölktől csak a Ság hegyet irigylem”. Számon kiszaladt a mondat: „Már azt is?” Talán nem kellett volna szólni, de akkor megkönnyebbültem.

A Celldömölki Önkormányzat testületi üléseit hallgatva (2002-es választásokig) lehangolóak a város lehetőségei: fürdő, ipari park és egyéb ügyekben. Celldömölk hátránya nem csökken, hanem várossá  avatása  óta  mindig  fokozódik.  Tudomásul

kell venni azt is, hogy Celldömölk környékén ezért kevés ma már a dolgozni akaró és tudó munkaerő, ezek nagy része is a közeli városokba jár dolgozni!

Egy új kemenesaljai gazdasági társaság megalakulásáról írt az egyik reklámkiadvány, amelyben azt olvastam, hogy a Kemenesalja területe 98 km2. Íme a bizonyság arra, amit az elején a VSZ-ben olvastam: „... Kemenesalja földrajzilag pontosan körülhatárolt, külön tájegység...”. Csakhogy ennek minden ellentmond! Vajon az urak ceruzája most hol szántotta a határt? Leginkább az izgat, milyen településeket hagytak határon kívül! Még a tervekből is kimaradni a településeknek semmi jót nem ígér!

Legyünk optimisták előbb-utóbb megtudjuk hol a Kemenesalja; egyszer majd számottevő fejlesztés is történik, ha magyar nem, majd a nyugati szomszédaink által.

Ha nem veszem figyelembe a falvakban egyre nagyobb számban letelepülő külföldieket, addig még marad hazánk egyik legmagyarabb és legszebb vidéke a mi Kemenesaljánk.

Egyszer talán szebb szelek járnak e területen...

Celldömölk, 2003. november 28.

Írta: Mesterházi Sándor nyá. pv. alezredes
Celldömölk

Végül egy általam készített fantázia-térkép a lehetséges Kemenesaljáról.

Átlátszó lapok színezéssel

Ez minden térkép-feliratot érvényesít és igazol.
A Kemenesalja lényegében két részből állhatna (rózsaszínnel jelölve): felső (északi) és alsó (déli) részből, választóvonal Sárvár Sitke. Így a Kemeneshát mellett is Kemenesalja van, nemcsak a végében!

A térképet a „Képes Politikai és Gazdasági VILÁGATLASZ” 26. és 34. oldalának térképei alapján (ennek az iratnak a 4. és 5. képei) készítettem. Ezeket egymásra lapoztam, majd az általam vélt területeket kiszíneztem: Kemeneshátat barnára, Kemenesalját rózsaszínre. A méreteket a lehetőség szerint egyeztettem, és a domborzat szerint beszíneztem az általam még elfogadhatóvá tett Kemenesalját. Később szemlélve a térképet (bejárva a területet) Kemenesszentpéter, Kemeneshőgyész és Magyargencs is rózsaszínű lett... Ott is igazi Cser-t találtam az utak mellett és feltűnő lejtőket a Marcal-medence felé.

Kiegészítések:2004. szeptember 20.: 5. lábjegyzet.
 2004. november 4.: a régi térképrészletekkel.
 2005. augusztus 21.: DIMAP - autóatlaszból.
 2008. február 25.: HTML formátumú tervezet készítése
 2008. február 27.: demótérkép készítése új nevekkel, bemutatkozás
 2008. március 2.: légi fénykép, zeneszám beillesztése
 2008. március 9.: szerkesztés befejezése, vezérléssel.
 2009. május 22.: új forma, vezérlés, hibák javítása.
 2012. november 20.: technikai felújítás, térképjavítás, hanglejátszás, szerkesztés.
 2012. december 18.: 1857-es nagy térkép beillesztése; elválasztások kivétele.
 2013. január 11: Smidesz megszünt, honlapja törölve - átdolgozás azon a részen.
 2013. február 8.: Átdolgozás IExplorer, Opera, Mozilla Firefox böngészőkön azonos megjelenésre.